Cradle to Cradle Café: C2C en Hospitality

25 juni 2019
2
Mai

Cradle to Cradle Café: C2C en Hospitality

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens dit Cradle to Cradle Café zal duurzaamheid in hospitality van meerdere kanten worden belicht: het ontwerp van het gebouw, de toegepaste materialen in het interieur, alsmede het cateringconcept. De architecten zullen hun keuzes op het gebied van duurzaamheid in het ontwerp van de drie recent opgeleverde hotels toelichten. Tevens zullen ze ingaan op de vraag of de gekozen maatregelen op duurzaamheidsvlak en het verwennen van de hotelgasten wel samen kunnen gaan. Wat is de rol van de opdrachtgever / hotelexploitant hierin? Na de presentaties, genieten de deelnemers van een lunch en een rondleiding in het Hotel Breeze, om persoonlijk te ervaren hoe het zogenaamde Earth Wind Fire concept is toegepast in het nieuwste hotel van Amsterdam.

Presentatie 1: Lieke Sauer van Breda University of Applied Sciences

‘Sustainable hospitality: de kansen en uitdagingen’

Op BUas werken docenten en studenten samen aan een betere wereld. Door middel van lessen in duurzaamheid, projecten met hospitality gerelateerde bedrijven en onderzoek met, in en naar de industrie, probeert BUas te zorgen voor een goede toekomst. Maar hoe komt een hotelschool erbij om hier zo specifiek mee aan de slag te gaan? En wat zijn de meningen en opvattingen van toekomstige professionals aangaande dit onderwerp? Een verhaal vanuit onderwijs en praktijk, met veel ervaringen en voorbeelden.

Presentatie 2: Robert Mulder van Mulderblauw en Noud Paes van Paul de Ruiter Architects

‘QO Amsterdam’

In het Amstelkwartier hebben Mulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects en Arup samengewerkt aan het ontwerp voor het uiterst duurzame QO Amsterdam. Het hotel is een levend gebouw waar kringlopen (CO2, water, energie en afval) gesloten zijn.
De filosofie van het 288 kamers tellende QO komt tot uiting in het revolutionaire gevelontwerp, bestaand uit 1638 bewegende panelen. Deze klimaatbeheersing zorgt voor minder energieverbruik en verandert continu onder invloed van de seizoenen, de weersomstandigheden en de wensen van de gast. Door het ontwikkelen van een volledig functionerend, zelfvoorzienend en zelfregulerend ecosysteem heeft het QO een actieve benadering van circulariteit tot stand gebracht.

Het toepassen van circulaire en lokale materialen, de lokale productie van eten, de relatie met het Nederlandse klimaat en de sociale verbondenheid met buurt en stad, zorgen ervoor dat het QO geen generieke, inwisselbare halte wordt voor internationale reizigers, maar een plek waar lokaal en internationaal elkaar ontmoeten.

Presentatie 3: Kathrin Hanf – SeARCH

‘Hotel Jakarta’

Een energieneutraal gebouw, BREEAM Excellent gecertificeerd, met 200 luxe hotelkamers, een conferentiecentrum, welnescentrum, restaurant en skybar.

De 30 meter hoge houten draagconstructie is gemaakt van luxe houten prefab units die SeARCH speciaal voor dit hotel ontwikkeld heeft. Alle modules zijn in minder dan 3 weken tijd geïnstalleerd. Elke kamer is ter plaatse geleverd voorzien van passieve façade, balkon en een volledige badkamer, inclusief alle nodige technische installaties en interieurafwerking. De 350 “Building Integrated Photovoltaics” (BIPV)-panelen zijn volledig geïntegreerd in het design van de loggia’s. Ook het glazen dak van het atrium bevat geïntegreerde PV-cellen en slaat hiermee niet alleen energie op, maar zorgt tegelijkertijd ook voor schaduw voor de subtropisch binnentuin en een prachtig schaduwspel op de wanden.

Presentatie 4: Wouter Zaaijer – OZ

‘Hotel Breeze’

Slapen in het eerste slimme, grotendeels energie neutrale hightech hotel behoort binnenkort tot de mogelijkheid in de haven van IJburg, Amsterdam. Hotel Breeze is ontworpen als een uniek innovatief concept; het eerste wereldwijde “Zero Energy Hotel” met een Breeam Excellent certificaat.

Hotel Breeze is zo ontworpen dat het slim gebruik maakt van natuurlijke elementen om ruimtes te verwarmen en koelen.

Het ontwerp en de installatie zijn uitgewerkt volgens het Earth, Wind & Fire concept in samenwerking met NWA architecten. De gevels en het dak zijn geheel bekleed met “fotovoltaïsche cellen”. Hierdoor oogt het ontwerp modern. De binnenkant van het gebouw vertelt het bijzondere verhaal waarbij zon, wind en vallend water worden gebruikt om de kamers van het 11 verdiepingen tellend pand, te koelen, ventileren en van warm water te voorzien. De “zonneschoorsteen” op het zuiden biedt onder andere zon gedreven ventilatie en verwarming die een temperatuur van 60 graden Celsius kan bereiken. De klimaatcascade zorgt voor de koeling en reiniging van de lucht. De hoofdelementen van het 36 meter hoge gebouw bestaan daarmee uit de zonneschoorsteen, een klimaatcascade en zogeheten powerfaçade, de zongevel.

 

Lieke Sauer – Breda University of Applied Sciences

Hotello meets Sustainability! Lieke is Docent Duurzame Business Modellen binnen de domeinen Hotel & Facility. Sustainability is sinds een aantal jaren een vast onderdeel van het curriculum op BUas. Naast onderwijs doet Lieke onderzoek naar sustainable hospitality met een focus op duurzaam eten & drinken. Ook coördineert en organiseert Lieke een minor voor vierdejaars-studenten: Sustainability, Social Responsibility and Professional Identity.

 

Robert Mulder – Mulderblauw

Robert Mulder Ir. is architect en ondernemer en staat sinds 2008 aan het roer van Mulderblauw architecten. Het bureau uit Leidschendam wil met de ontwerpen een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij: slimme gebouwen die zijn toegespitst op de gebruikers en hun toekomst. Innovatieve ontwerpen waarbij mensen en functies samenkomen. Mulderblauw is werkzaam op het gebied van utiliteitsbouw, woningbouw, interieur, onderzoek en stedenbouw. Momenteel werken ze aan diverse ontwerpen voor distributiecentra, datacenters, woningbouwprojecten, zorgwoningen, interieuropgaven en een aanzienlijk aantal hotels in Nederland en andere delen van Europa. Een aantal actuele, prestigieuze hotelprojecten onder leiding van Robert zijn het QO, Novotel Amsterdam Schiphol Airport, Hotel Indigo The Hague – Palace Noordeinde, Renaissance Amsterdam Schiphol Airport en Staybridge Suites The Hague – Parliament.

 

Noud Paes – Paul de Ruiter Architects

Noud is sinds 2014 partner bij Paul de Ruiter Architects. Hij volgde na de HTS Bouwkunde in Heerlen de masteropleiding Architectuur aan de Technische Universiteit. “Het scala aan projecten bij Paul de Ruiter is vrij breed. Dat maakt het werk heel boeiend maar het uitgangspunt is steeds hetzelfde: met het werk proberen de wereld beter te maken. In eerste instantie wordt gekeken naar de context van het project: het klimaat, de gebruikers, de omgeving en wordt er zo lang mogelijk niet ontworpen. Met een heldere visie volgt de vorm vanzelf. Form follows climate.”
Op die wijze kan een gebouw ook onderdeel worden van de duurzaamheidsambities en -strategie van een onderneming. Zoals het ontwerp van het Unilever Global Foods & Innovation Centre in Wageningen gebouw voor Unilever, dat uiteindelijk de BREAAM Outstanding certificering heeft.

 

Kathrin Hanf – SeARCH

SeARCH staat voor Stedenbouw en Architectuur, een toonaangevend architectuur en stedenbouwkundig bureau gevestigd in Amsterdam met een internationaal team van architecten en professionals die werken aan projecten wereldwijd. Bjarne Mastenbroek heeft SeARCH in 2002 opgericht en het bureau wordt getypeerd door een voortdurende verkenning naar de intieme en wederkerige relatie tussen architectuur en landschap. Elk project wordt gezien als een landschap – het meest essentiële en genereuze element in het ontwerp zonder begrenzingen;  het is de bindende factor tussen architectuur en stedenbouw, tussen interieur en exterieur. Door het landschap te benadrukken, promoot SeARCH een hoge mate van duurzaamheid en milieubewustzijn in haar projecten. Als Nederlands bureau zijn we ons bewust van de schaarste aan land en geloven sterk in een intelligent gebruik van deze bron zodat ‘natuur’ meer overlevingsruimte krijgt. De focus van SeARCH is op architectuur en de relatie met de omgeving; niet alleen contextueel, maar integraal. SeARCH gelooft in samenwerking met klanten, gebruikers en specialisten. Dat is de basis voor originele, innovatieve en onverwachte ontwerpoplossingen.

 

Wouter Zaaijer – OZ

Wouter Zaaijer is architect partner en mede-oprichter van OZ. Zijn doel is om duurzame waarde toe te voegen voor zowel gebruikers als specifieke locaties. Wouter’s portfolio bestrijkt een breed spectrum van het vakgebied: van stedebouw tot interieur, van restauratie tot nieuwbouw. Enkele recente projecten zijn: Peer-to-peer codeerschool Codam te Amsterdam, woontoren Westflank Noord te Utrecht, Van der Valk hotel Amsterdam, jongerenhuisvesting Change= in Amsterdam Nieuw west en Zuidoost, renovatie en nieuwbouw Friesland Campina Amersfoort, hotel en studentenhuisvesting Casa 400 Amsterdam, kantoren en studio’s Endemol Amsterdam Zuidoost.

 

Programma

09.00 uur ontvangst

09.30 uur opening Cradle to Cradle Café

09.40 uur presentatie Lieke Sauer (Breda University of Applied Sciences)

10.10 uur duopresentatie Robert Mulder (Mulderblauw) en Noud Paes (Paul de Ruiter Architects): QO Amsterdam

10.40 uur pauze

11.00 uur presentatie Kathrin Hanf (SeARCH): Hotel Jakarta

11.30 uur presentatie Wouter Zaaijer (OZ): Hotel Breeze

12.00 uur netwerklunch in Hotel Breeze

13.00 uur rondleiding in Hotel Breeze

Locatie

Architecten Showroom Amsterdam
Pedro de Medinalaan 1a
1086 XK Amsterdam

Hotel Breeze
Bert Haanstrakade 1074
1087 HJ Amsterdam

 

Leave a Reply