C2C Café 4 april in Abdij Middelburg

27
feb

C2C Café: ‘Circulair bouwen in Zeeland’ op 4 april 2019 in Abdij Middelburg

 

 

Mede namens Provincie Zeeland en het Zeeuws Architectenplatform, nodigen Ahrend, Mosa, QbiQ en Tarkett, u van harte uit om op donderdag 4 april 2019 het Cradle to Cradle Café ‘Circulair bouwen in Zeeland’ bij te wonen in de Abdij van Middelburg.

 

Presentatie 1: Richard van Bremen & Martin Scherpenisse – Provincie Zeeland

Practice what you preach’

Provincie Zeeland is actief op het gebied van de circulaire economie. De provincie richt zich met name op de bouwopgave die er ligt. Met het provinciale inkoop- en aanbestedingsbeleid ‘van biobased naar circulair’ draagt de provincie zelf bij aan de resultaten. Circulair bouwen is (pas) geslaagd als Zeeuwse MKB bedrijven dit in praktijk brengen en er door opdrachtgevers circulair wordt uitgevraagd. Er zijn al veel goede voorbeelden te vinden. De ervaringen die zijn opgedaan, worden graag met u gedeeld.

 

Presentatie 2: Hans Maréchal – M+R interior architecture

‘Een duurzaam interieur voor Provinciehuis Zeeland’

 M+R is al geruime tijd betrokken bij het vernieuwen van diverse ruimtes binnen het monumentale Abdijcomplex waarin de Provincie Zeeland is gevestigd. Met het creëren van een ontmoetingsruimte en een binnentuin werd een eerste aanzet gegeven om het nieuwe werken binnen de provincie te implementeren. Ook met het recent opgeleverde interieur van de Librije, wordt een brug geslagen tussen de bewogen geschiedenis en eigentijdse behoeften als flexwerkplekken. Het karakter van het monumentale gebouw staat ook voor de volgende ontwerpfases centraal. Hans zal nader ingaan op zijn visie en de uitdagingen voor het interieurontwerp, tevens in relatie tot de gestelde opgave vanuit  het circulaire, inkoopbeleid van de Provincie Zeeland. 

 

Presentatie 3: Taco Tuinhof – Rothuizen Architecten 

‘Project Kinder- en Jeugdkliniek Emergis’ 

De nieuwe kliniek van Emergis is voor een groot deel opgebouwd uit grondstoffen die gewonnen zijn uit het ontmantelde districtskantoor van Rijkswaterstaat, dat stond op het sluizencomplex in Terneuzen. “Door deze manier van ontwerpen en bouwen, richt je je vak in voor de toekomst, zodat volgende generaties ook op een waardige manier verder kunnen leven op deze aarde”, stelt Taco Tuinhof, de architect van de nieuwe kliniek. Gedurende de ontmanteling van het oude gebouw tot aan de oplevering heeft hij veel kennis opgedaan over de mogelijkheden van circulair bouwen.

Sprekers

Richard van Bremen – Provincie Zeeland
Richard is als senior beleidsmedewerker al jarenlang betrokken bij Duurzame Ontwikkeling binnen Provincie Zeeland. Circulaire economie is inmiddels een standaard onderdeel van het economisch beleid van de provincie én onderdeel van één van de beleidsmatige speerpunten (de maatschappelijke opgaven) ‘energietransitie & circulaire economie’. 

 

 

Martin Scherpenisse – Provincie Zeeland
Martin is senior strategisch inkoopadviseur bij de Provincie Zeeland en verantwoordelijk voor het inkoop- en aanbestedingsbeleid. Martin heeft aan de basis gestaan van het ontwikkelen van biobased inkopen en is deze provincie één van de koplopers in Europa. Martin zit in het ontwikkelteam van Emergis. Ook heeft Martin een belangrijke rol in het ontwikkelen van inkoop- en aanbestedingstrategieën en nieuwe contractvormen voor het Interreg-2SEAS project CBCI (Circulair-Biobased Construction Industry).

 

Hans Maréchal – M+R interior architecture
M+R interior architecture is een internationaal opererend interieurarchitecten bureau, in 2000 opgericht door Hans Maréchal. De door M+R gerealiseerde projecten hebben vaak een sterk publieke functie.
Het bureau heeft een ruime ervaring op het gebied van het herbestemmen van bestaande gebouwen, waaronder ook monumentale panden, waarbij zorgvuldig wordt gezocht naar de grenzen van de mogelijkheden, steeds met respect voor de architectonische en/of historische kwaliteiten van het gebouw. Creativiteit, functionaliteit, duurzaamheid en ergonomie worden op een doordachte wijze vertaald naar een uniek eindproduct.

 

Taco Tuinhof – Rothuizen Architecten
Bij Rothuizen wordt gewerkt aan projecten die toekomstbestendig zijn, waarbij functionaliteit en duurzaamheid samenkomen. Taco, architect en partner, maakt zich hard voor een mooie en duurzame wereld. Hij is ervan overtuigd dat architecten een bepalende rol kunnen hebben in dit veranderproces en voor ieder project onderzoekt hij de mogelijkheden voor een duurzame aanpak. Taco weet opdrachtgevers te overtuigen dat integrale duurzaamheid op het gebied van energiezuinigheid, biobased bouwen en circulaire economie een noodzaak is.

 

Programma

09.30 uur ontvangst met koffie

10.00 uur opening Cradle to Cradle Café  

10.15 uur duopresentatie Richard van Bremen en Martin Scherpenisse (Provincie Zeeland)

10.45 uur presentatie Hans Maréchal (M+R Interior Architecture)

11.15 uur pauze

11.30 uur presentatie Taco Tuithof (Rothuizen Architecten)

12.00 uur Q&A

12.15 uur netwerklunch

13.00 uur rondleiding 

Tijdens de rondleiding zullen medewerkers van de Provincie Zeeland u rondleiden door het Abdijcomplex, onder meer het hoofdgebouw met de Admiraliteitszaal, de Librije, de Statenzaal met het door Dam & Partners ontworpen paviljoen zullen worden bezocht.
Na afloop kunt u individueel ook het Zeeuws Museum bezoeken. 

Locatie

Abdij Middelburg

Abdij 6

4331 BK Middelburg 

Middelburg is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het station is het 10 minuten lopen naar de Abdij. Parkeermogelijkheden in het centrum zijn zeer beperkt en tijdgebonden. Op 10-15 minuten wandelafstand zijn ruimere parkeermogelijkheden.

Inschrijven

Leave a Reply