Skip to content

Het Cradle 2 Cradle café met als thema ‘zorg’ werd deze keer georganiseerd in het Dordrechtse Albert Schweitzer Ziekenhuis op 10 mei jongstleden. Na een vriendelijke ontvangst konden we luisteren naar twee bevlogen presentaties en een rondleiding.

Hoe creëer je goede gebouwen? Gebouwen waarin mensen kunnen leven, leren, genezen, werken en onderzoeken. Een gebouw waar men zich, ondanks de situatie, op zijn of haar gemak voelt en een gebouw dat van de laatste vernuftige details is voorzien waardoor de consument maximaal comfort ervaart. Dat was de opdracht voor Martijn in ’t Veld, architect bij EGM. Tijdens zijn heldere presentatie zoomde hij in op de ontwikkeling van het Albert Schweitzer Ziekenhuis door de jaren heen en de daarbij horende veranderende kijk op de zorg.

Evidence Based Design voor een optimaal ontwerp
In de loop der jaren is de visie op de gezondheidszorg veranderd en staat de patiënt steeds meer centraal. Een verschuiving waarbij inmiddels wetenschappelijk bewezen is dat de omgeving invloed heeft op het welzijn van de mens. Een goed ontwerp kan het genezingsproces bevorderen en de arbeidsomstandigheden verbeteren. Daarom maakt EGM bij haar ontwerpen gebruik van Evidence Based Design. Daarnaast heeft EGM een eigen EBD-tool ontwikkeld waarmee zij verschillende organisaties uit de zorg ondersteunt om de juiste beslissingen te nemen bij het ontwerpen voor nieuwbouw of verbouw.

Transformatie van ziekenhuis naar zorgboulevard.
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis, voorheen het Merwede Ziekenhuis, dat in de jaren 80 werd gebouwd, is ingrijpend gemoderniseerd en uitgebreid met een zorgboulevard. Zowel EGM als Kuiper Compagnons zijn hierbij betrokken geweest. Het was de bedoeling dat het karakter van het ziekenhuis veranderde van gesloten naar open. Inmiddels is het ziekenhuis onderdeel van een uniek gezondheidspark in Dordrecht. Vanuit het thema ‘zorg en gezondheid’ zijn ziekenhuis en sportfaciliteiten hier letterlijk met elkaar verbonden door een boulevard met kantoren, woningen en winkels. De (zorg)gebouwen met ieder hun eigen karakter versterken de stedelijke uitstraling. Kortom een gebied waar zorg en gezondheid letterlijk met elkaar verbonden zijn.

Ziekenhuis als een kleine stad
Rob Kanbier van Kuiper Compagnons die de tweede presentatie verzorgt, vertelt als architect over het ziekenhuis als kleine stad, een stad met een eigen karakter. Deze wordt gevormd door de lanen, straten, pleinen, gebouwen en nog veel meer elementen die zich in de stad bevinden. Maar het zijn vooral de iconen die het geheel karakteriseren. Zij vormen de identiteit en het herkenningspunt van de diverse gebouwen in het ziekenhuis. Zoekt u de afdeling Radiologie? Deze bevindt zich in het ‘Huis van Gijn’. En terwijl u daar zit te wachten kunt u ook nog wat over de bankier en kunstverzamelaar ‘Van Gijn’ te weten komen.

Ook speelt kleur een belangrijke rol in het interieur. De kleuren verlopen van warm geel en oranje bij het zorghotel naar koele tinten groen en blauw bij de afdeling radiotherapie. Door de transparante gevel is dit kleurverloop van buiten goed zichtbaar, dit versterkt de identiteit van de verschillende functies.

Ieder gebouw een eigen identiteit
Ieder gebouw heeft een eigen karakter, een eigen identiteit met verwijzingen naar de stad Dordrecht en haar historie. De bezoeker/cliënt van het ziekenhuis, die veelal uit Dordrecht zelf komt, wordt hierdoor herinnerd aan prachtige historische details, kunstschilders, beelden en accenten. Juist die diversiteit geeft het ziekenhuis een unieke uitstraling. Om dit totaalconcept goed door te voeren zijn voor de bakstenen gevels verschillende kleuren uit de Dordtse kleurenwaaier gebruikt, van okergeel tot donkerrood. Toch vormen de gebouwen door materiaalkeuze en detaillering één geheel.

De rondleiding
Om alles wat er verteld is over het ziekenhuis, de architectuur en vooral het concept echt vorm te geven geeft Jeske Weerdesteijn, als ontwerpster betrokken bij het project de bezoekers een uitgebreide rondleiding door het ziekenhuis, waarbij de groep op diverse afdelingen een blik achter de schermen wordt gegund.

Presentaties

DOWNLOAD: Martijn in ’t Veld – EGM Architecten

DOWNLOAD: Rob Kanbier – KuiperCompagnons

DOWNLOAD: Jeske Weerdesteijn – Albert Schweitzer Ziekenhuis

 

CRADLE TO CRADLE CAFÉ IS EEN INITIATIEF VAN

c2cc mosa
c2cc tarkett
c2cc qbiq wall systems
c2cc youtube channel
c2cc linkedin connect
Back To Top