Skip to content

Maar liefst 150 gasten zijn afgekomen op het eerste Cradle to Cradle café van 2014 in Rotterdam. De grootste opkomst tot nu toe, op de prachtige locatie van architectenbureau Kraaijvanger.

Duurzame materialen

Dat over ‘Cradle to Cradle en materiaalkeuzes’ genoeg te vertellen is, bewijst Ian Hunter, de eerste spreker van vandaag. Ian is directeur van Materials Council in Londen. Van origine is hij industrieel designer. Zijn verhaal begint met de evolutie van materialen. Met schitterende voorbeelden geeft hij aan dat wij mensen teveel materialen aan het produceren zijn. En niet alles is duurzaam. Wist u bijvoorbeeld dat wanneer we al deze materialen omzetten naar hoofd van de bevolking we allemaal één aluminium baby, tien cementen, één plastic, drie papieren en één stalen kind hebben? Een gek voorbeeld misschien, maar het geeft volgens Ian aan dat ons systeem niet klopt. “If everyone lived like the average European we would need 3 planets,” stelt hij. We mogen niet meer vertrouwen op het verleden. We moeten met de kennis van nu, bouwen aan een goede verantwoorde toekomst. Een opvatting die naadloos aansluit op de Cradle to Cradle principes. Om Cradle to Cradle te werken hoeven we geen overbodige fratsen uit te halen. Waarom zou je hout of bamboe van ver laten komen als we in Scandinavië prachtige bossen hebben die op een verantwoorde manier met de aanvoer van hout omgaan? Een helder verhaal dus over duurzame materialen en hun afkomst. Het was de oversteek naar Rotterdam deze ochtend meer dan waard!

Integratie C2C in de werkomgeving

Maar hoe zetten we deze duurzame materialen nu in? Op die vraag gaan Daniela Schelle en Vincent van der Meulen van Kraaijvanger in. Hun ideale werkomgeving wordt volledig Cradle to Cradle uitgevoerd. Maar is dit mogelijk? Hoe ver zijn we om dit te bewerkstelligen? Er worden veel stappen de goede richting ingezet, maar op dit moment is het nog niet mogelijk om gebouwen volledig volgens de Cradle to Cradle principes te bouwen. Daarvoor ontbreekt het niet alleen aan ervaring in de bouwpraktijk, maar er zijn op dit moment nog niet genoeg gecertificeerde bouwmaterialen beschikbaar. De grootste uitdagingen zitten in de bevestiging van en verbindingen tussen materialen. Daniela en Vincent stellen dat het belangrijk is dat duurzaamheid en design for disassembly op de juiste manier wordt omschreven. Hierdoor komt er ruimte voor eigen keuzes in zowel het creatieve proces maar ook tijdens aanbestedingstrajecten.

Materialen inkopen

Bas van de Westerlo neemt het stokje over. Aan hem de taak om te vertellen waar we de duurzame materialen vandaan kunnen halen. Bas is enthousiast. Hij is trots dat de Nederlandse website www.c2ccentre.com gekoppeld is aan de database van het internationale Cradle to Cradle Product Inovation Institute. Het aantal producten dat het C2C keurmerk draagt is hierdoor verveelvoudigd. Hij vertelt verder over het kennisplatform en het in Venlo gevestigde C2C ExpoLAB, dat het fysieke visitekaartje van C2C Centre vormt. Dit kantoor van ruim 250 m2 is een mooi voorbeeld van Cradle to Cradle in de praktijk. Een initiatief dat uitnodigt tot nieuwe initiatieven. Bas sluit zijn presentatie af met een oproep aan alle aanwezigen. “Werk samen en denk samen, dan pas zal Cradle to Cradle algemeen gedachtegoed worden.”

Cradle to Cradle certificaat

Na deze bemoedigende woorden is het aan Hein van Tuijl van EPEA. Hij overhandigt het Cradle to Cradle certificaat aan Interwand. Met hun wandsysteem Interline S0 is dit het tweede gecertificeerde binnenwandsysteem van Nederlands fabricaat. Een prestatie om trots op te zijn.

Presentaties

DOWNLOAD: C2C cafe Expolab

DOWNLOAD: C2C cafe Hunter

DOWNLOAD: C2C cafe Kraaijvanger

Sprekers

DOWNLOAD: Sprekers C2C cafe

CRADLE TO CRADLE CAFÉ IS EEN INITIATIEF VAN

c2cc mosa
c2cc tarkett
c2cc qbiq wall systems
c2cc youtube channel
c2cc linkedin connect
Back To Top