Cradle to Cradle Cafe: Cradle to Cradle en Built Positive 23 oktober in Eindhoven

21
sep

Cradle to Cradle Cafe: Cradle to Cradle en Built Positive 23 oktober in Eindhoven

 

 

 

Presentatie 1: Thijs Maartens

Built Positive: van molecuul tot metropolis

“Moderne leiders laten anderen excelleren.” Als duurzaamheidswetenschapper heeft Thijs Maartens zich onderscheiden door het initiëren van grensoverschrijdende samenwerkingen. Thijs leidt de ontwikkeling en positionering van het samenwerkingsplatform Built Positive in Europa. 

De visie van Built Positive is om door middel van circulair ontwerp en circulaire waardeketens een prettig gebouw te creëren dat dient als een ‘bank’ van waardevolle materialen. Hierdoor kan de bouwsector minder afval produceren, komt het gebruik van grondstoffen in balans met de capaciteit van onze planeet en blijven gebruikers gezond. Ook houdt het gebouw zijn waarde. Met andere woorden, het gebouw heeft een aanwijsbaar positieve impact op mens, milieu en economie. Thijs zal de principes van Built Positive uitleggen en vertellen waarom dit nieuwe initiatief zo belangrijk is voor de toekomst van de gebouwde omgeving.

Presentatie 2: Johan Bakker

 Een Cradle to Cradle datacenter, hoe werkt dat?

Op 1 juli 2015 heeft NLDC het eerste datacenter dat volgens Cradle to Cradle principes is gebouwd, geopend op de High Tech Campus Eindhoven. NLDC is het datacenterbedrijf van KPN. Het modulaire datacenter is bovendien het enige Tier IV datacenter in Nederland. Tier IV is wereldwijd de hoogst haalbare betrouwbaarheidsklasse voor een datacenter. De combinatie van Tier IV en Cradle to Cradle heeft geresulteerd in een betrouwbaar en klimaatpositief datacenter. De ervaringen in Eindhoven gebruikt NLDC bovendien om zijn andere datacenters in Nederland duurzamer te maken.

 Johan Bakker, Consultant bij NLDC, vertelt hoe het datacenter in Eindhoven gebruik maakt van Cradle to Cradle principes. Daarbij komen ook relevante lopende projecten voor andere datacenters van NLDC aan bod.

Presentatie 3: Gerrit Bruggeman

 Stretch: de rol van designers in Cradle to Cradle transities

In zijn inleiding zal Gerrit ingaan op de noodzaak van de transitie naar Cradle to Cradle/ duurzaamheid en de uitdagingen en kansen die daarbij optreden.

Specifiek zal hij daarbij ingaan op de benodigde mindset en de rol van creatieven en designers bij het realiseren van een duurzame en circulaire samenleving waarin gezonde materialen een centrale functie hebben. De verbinding met het thema van de Dutch Design week, “Stretch”, zal daarbij ook zeker aan de orde komen.

Sprekers

Thijs Maartens – C2C Products Innovation Institute

Bij het Cradle to Cradle Products Innovation Institute (C2C PII), een internationale non-profitorganisatie dat innovatieve Cradle to Cradle productcertificeringsstandaard beheert en onderhoudt, is Thijs hoofdverantwoordelijk voor de gebouwde omgeving binnen Europa.

Binnen en buiten zijn functie bij het C2C PII richt Thijs zich op het versnellen van een transitie naar een circulaire economie, waarin gezonde materialen voor mens en milieu een centrale functie hebben.

 

 

Johan Bakker – NLDC

Johan is sinds 1998 in dienst bij KPN. Sinds 2009 is hij als Consultant betrokken bij de datacenters. Deze datacenters heeft KPN op 1 januari jl. ondergebracht in een apart bedrijf, te weten NLDC. Als Consultant houdt Johan zich voornamelijk bezig met (potentiële) klanten voor de datacenters van NLDC.

 

 

 

Gerrit Bruggeman – RTB

Sinds 6 jaar is Gerrit  Bruggeman gefocust op het begeleiden van de transitie naar Cradle to Cradle/ circulariteit bij bedrijven zoals Auping, AVANS, Douwe Egberts, ECOR, Van Houtum, Hutten, H&M, Schiphol etc.

Gerrit is daarnaast board member van het Cradle to Cradle Institute in San Francisco en voorzitter van de Raad Van Toezicht van de Dutch Design Foundation.

 

 

Programma

09.00 uur ontvangst met koffie

09.30 uur opening Cradle to Cradle Café en nieuwe film over C2C Café

09.45 uur presentatie Thijs Maartens

10.30 uur pauze

10.45 uur presentatie Johan Bakker

11.00 uur presentatie Gerrit Bruggeman

11.45 uur netwerklunch

Locatie

Natlab

Kastanjelaan 500

5616 LZ Eindhoven

Leave a Reply